PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


divendres, 24 de març del 2023

Pep Ventura. Del mite a la realitat

El divendres 17 de març de 2023, el Foment de la Sardana Pep Ventura, l'editorial Gavarres i l'Ajuntament de Figueres han presentat a Figueres el llibre PEP VENTURA. DEL MITE A LA REALITAT, de Jaume Nonell.




L’esdeveniment va tenir lloc a l' Auditori Caputxins de Figueres amb la participació d'Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres; Jaume Nonell, autor del llibre; Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres i Anna Costal, musicòloga i autora del pròleg del llibre. Tot l’acte ha estat conduit pel director de l'editorial Gavarres, el Sr. Àngel Madrià i ha resultat molt distès. Més que una presentació ha estat un diàleg entre els abans esmentats, també intervencions de Jordi Molina i M. Antònia Pujol.


 




Durant l’acte hi ha hagut l’actuació d'un quartet de tenores integrat per Jordi Molina, M. Antònia Pujol, Anna Costal i Oriol Martínez, que han interpretat quatre sardanes i una polca de Pep Ventura arranjades pel propi Molina. Les peces han estat Cants del dia, Per tu ploro , La sardana del vailet, Una mirada i la Polca de campanillas.






Segons paraules de Jaume Nonell:

"Quan, a finals de la dècada de 1920, Pere Coromines -el principal i pràcticament únic biògraf de Pep Ventura- buscava material sobre la vida del músic, ja va veure que "tot seran conjectures tocant als primers 30 anys de la vida de l'home i del músic" i que el seu primer llibre Vida d'en Pep de la tenora seria "una vida novel·lada". Malauradament la seva obra no es va publicar fins al 1953 i encara de manera incompleta; tot i així, la seva aportació ha estat la font recurrent de les moltes biografies que s'han escrit d'aquest tenora i compositor".

Pep Ventura. Del mite a la realitat és el fruit d'un profund treball de recerca fet gairebé un segle més tard a partir d'informació recollida arreu, sobretot als arxius figuerencs. I malgrat la dificultat d'omplir certs buits o de comprovar alguns fets relacionats amb la seva vida, s'han pogut aplegar prou dades -algunes d'inèdites- sobre Pep Ventura que rebutgen, confirmen o complementen les aparegudes fins ara perquè el llibre pugui veure acomplert l'objectiu d'acostar-se a la seva figura de d'una perspectiva objectiva i fidel a la realitat i construir-ne una biografia més propera a l'home que al mite.


El pròleg del llibre es de la musicòloga Anna Costal, autora del llibre Això no es una biografia de Pep Ventura. L'Anna va fer la seva tesi doctoral Les sardanes de Pep Ventura i la música popular a Catalunya, entre la restauració dels Jocs Florals i la primera República. 


Segons Montserrat Mauné:

Poc a poc, en Pep va tenint el lloc que li correspon. Ja a l’any 2000 es va fer el trasllat de les seves restes al Panteó de figuerencs il·lustres i ara surt a la llum la seva biografia i les anècdotes que va protagonitzar, moltes d'elles inèdites. Aquest llibre per a mi es molt important i en he sigut una mica culpable de què es fes.

Us ho explico. A l’any 2017 a Figueres vam commemorar el bicentenari del naixement de Pep Ventura i vam començar a picar pedra en algun arxiu per treure dades i dates. En Jaume Nonell va fer un parell d’escrits per a la revista SOM, un d’ells sobre la mort d’en Pep. En viure a Sabadell li era una mica dificultós venir tant sovint a Figueres als arxius i li vaig buscar el què em demanava. Va ser així que em vaig familiaritzar en aquests temes i vaig començar a remenar els arxius, buscant padrons, cèdules personals, fitxes, protocols notarials, factures de músics.....

En Jaume, per la seva banda, va buscar també en arxius diocesans, militars, històrics, biblioteques... També ens vam posar en contacte amb l'Ajuntament d'Alcalà la Real, lloc on va néixer en Pep en estar-hi destinat el seu pare Benet Ventura, militar.

Va ser el 2018, passat el bicentenari i la Capitalitat de la Sardana, que amb tot el material que havíem aconseguit, en Jaume Nonell va posar fil a l'agulla i va començar a escriure aquesta digna biografia sobre una personalitat tan eminent. 

Ha estat un llibre cuit a foc lent però amb una gran precisió i ple d’història, però també d’anècdotes i embolics de finques i olivars, de canvis de domicili, dels quatre matrimonis del pare d’en Pep, de factures de farmàcia no pagades, del recorregut de la tenora d’en Pep, del seu testament, de la vida del seu fill, en Benet, nascut 21 anys després del casament dels pares.... Només cal llegir-lo per endinsar-se dos segles abans.


Gràcies Jaume per a fer-ho possible!!






Fotos: Olga Grassot - Martí Augé - Jordi Blanco - Mont Prats

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.