PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


diumenge, 14 de novembre del 2021

Concert Cobla Costa Brava - Homenatge

 Dissabte 13 de novembre de 2021 - Palafrugell

Impulsat per l'Associació Cultural i Sardanista de Palafrugell, avui a les set de la tarda ha tingut lloc al Teatre Municipal de Palafrugell un concert de sardanes a càrrec de la Cobla Costa Brava, en homenatge als músics palafrugellencs que han passat per aquesta formació, així com als fundadors de la mateixa.






Ha estat un acte molt entranyable, en el qual hem coincidit tant fills de fundadors de la Cobla-orquestra Costa Brava com excomponents de la mateixa. 

Entre els assistents hi havia l'únic músic viu dels fundadors, en Josep Bastons, en Toni Giner, que en va formar part a partir de 1963 fins al menys l'any 1971, i l'Esteve Palet, component també entre 1972 i 1978. També Jaume Ferrer, component entre 1965 i 1982.


Fotografia feta a l'interior del cinema Edison de Figueres

Primer cartell de la Cobla-orquestra de Palafrugell, fundada l'any 1956, culminant un camí de gairebé dos anys de preparació que van impulsar Florenci Mauné i Josep Morell. El procés de formació s'intentà dur a terme amb la màxima discreció possible a fi de no perjudicar els músics que estaven a la plantilla d'altres orquestres.

Per tal que ningú s’apropiés del nom Costa Brava, que gaudia d’unes immillorables expectatives per raons que avui en diríem de màrqueting, es va fer córrer la veu que el nom de l’orquestra seria el de Caravel·la.

Tot i que es portava força en secret, alguns dels músics que s'hi havien compromès van ser apartats de les seves formacions al "descobrir-se el pastís" ... i a més córrer es va formar una Orquestra amb seu a Palafrugell, que van anomenar Tropicana, per esperar el debut de la Costa Brava, que encara trigaria un temps; van tenir un èxit tan esclatant, donada la qualitat dels seus membres, que fins i tot es van plantejar de seguir amb aquesta i abandonar la idea de la nova Orquestra. I quan es va fer realitat el projecte, debutant el mes de Febrer de 1956, a Girona s'estava gestant la creació d'un altre agrupació mítica de les nostres comarques, el Conjunt Setson, que durant un temps, hi havent demanat permís, van fer servir el nom de Tropicana.

A continuació, els components fundadors, mencionant els instruments que tocaven al Concert, al Ball i a la Cobla, així com la formació de la qual van marxar amb la intenció d'encetar una nova i brillant etapa:

A dalt de tot: Josep Bastons i Fàbrega (timbales, veu, guitarra i bateria, no tocava a la Cobla, procedent de la Cobla-orquestra Maravella)

En tercer terme: Joaquim Coma i Parcet (violí i trompeta, procedent de la Cobla-orquestra Caravana), Joan Bofill i Grau ["el Nano"] (violí, cantant i trompeta, procedent de la Cobla-orquestra Montgrins, no va acabar la temporada), Emili Juanals i Roqué* (violí, piano i trompeta, procedent de la Cobla-orquestra Maravella), Josep Joli i Blanch (violí, contrabaix i cantant, procedent de la Cobla-orquestra Els Verds) i Florenci Mauné i Marimont (director, piano, acordió i trombó de pistons, procedent de la Cobla-orquestra Caravana)

En segon terme: Lliberat Juanals i Homs, pare de l'Emili (violí, trombó de vares i fiscorn, procedent de la Cobla-orquestra Iris, de Salt, després de la seva estada entre 1939 i 1954 a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal), Lluís Palet i Pou (violí, trombó de vares i fiscorn, procedent de la Cobla-orquestra Maravella) i Santiago Bañeras i Goday (violí, viola, trombó de vares, bateria, i trombó de pistons, procedent de la Cobla-orquestra Amoga)

Davant: Jaume Esteve i Homs ["Met refilaire"]* (clarinet, saxo alt, contrabaix i tible, procedent de la Cobla-orquestra Maravella), Narcís Paré i Ros (flauta, saxo tenor, acordió i tible, procedent de la Cobla-orquestra Selvatana), Joaquim Ribas i Plaja ["Quim de Serra"]** (violí, clarinet, saxo alt i tenora, procedent de la Cobla La Principal de Bages), Josep Mª Bofill i Casas (violí, saxo alt i tenora, procedent de la Cobla-orquestra Maravella) i Josep Morell i Cortada (clarinet, saxo baríton, acordió i flabiol, procedent de la Cobla-orquestra Caravana).

Aquesta informació i més extensiva la podeu llegir al blog de Josep Loredo, que ha estat un del col·laboradors en la realització de les imatges que s'han presentat: 

Cobla-Orquestra Costa Brava

També a la web de l'orquestra: Història


Josep Bastons - Montserrat Mauné - Toni Giner

Moment de l'entrega d'uns reconeixements als excomponents i familiars de l'Orquestra



Com tu la volies - Florenci Mauné

En Met refilaire - Emili Juanals
dedicada a Jaume Esteve, també fundador de l'Orquestra

Enric, el meu net - Toni Giner


Gina - Josep Bastons (gravació Dolors Puig)


Donar les gràcies als organitzadors per aquest brillant acte, que en guardarem un bon record.