PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


divendres, 24 de març del 2023

Premis Capital de la Sardana 2023

Amb molta il·lusió he rebut la notícia que la Comissió Capital de la Sardana m'ha concedit un premi a la Dedicació, dins els Premis Capital de la Sardana 2023


Es fan públics els Premis Capital de la Sardana 2023

Ds. 18-Mar-2023

Aquest dissabte 18 de març, en el marc de la proclamació de Sant Cugat del Vallès com a Capital de la Sardana 2023 s'han anunciat els noms dels guardonats amb els Premis Capital de la Sardana, la més alta distinció que s'atorga al nostre sector.


Els premiats d'enguany són:


En aquest esdeveniment també s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2023, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Són els guardons amb més prestigi i reconeixement del món de la sardana.


La Comissió Capital de la Sardana després d’analitzar i de valorar els mèrits i les activitats de tots els proposats, ha decidit atorgar aquest 2023 en les seves dues modalitats Medalles i Premis Capital de la Sardana a les següents persones i entitats:


Medalla al Mèrit Sardanista a Jaume Nonell i Juncosa. En la sardana de competició va ser dansaire de colla, entrenador i cofundador de dues colles infantils.

Va ser el fundador i primer president de la Comissió d'Aplecs de les Comarques Barcelonines i també president de l'Associació Sardanista Continuïtat, de Torroella de Montgrí.

És autor o coautor d’una desena de llibres i altres publicacions.

A més, cal assenyalar la seva tasca en altres aspectes com ara en el 1r i 2n Congrés de Cultura Tradicional i Popular, en conferències i debats, com a assessor i coordinador d’algun programa de televisió i com a guionista i presentador de concerts entre altres activitats.


Medalla al Mèrit Musical a Martí Camós i Segura, intèrpret de tenora, saxo, clarinet i piano va començar la carrera d'instrumentista amb els conjunts Punto Rojo i Blue Star, les cobles La Principal de Palafrugell, La Principal de Llagostera i Miramar. Va formar part de l'associació Joventuts musicals de Palamós, entitat de la qual va ser president, va dirigir la Coral del Progrés i va deixar empremta en moltes generacions de músics com a docent, impartint classes de solfeig, piano i clarinet. A final de la dècada dels 80 va entrar com a intèrpret de tenora a la cobla orquestra Montgrins i va substituir Martirià Font en la direcció. Ha estat 33 anys en aquesta formació fins que es va jubilar.


Medalla al Mèrit de la Dansa a Tomàs Manyosa i Ribatallada, per la seva trajectòria en favor de la dansa i la música tradicional, respectant-ne sempre el rigor i defensant-ne el concepte. Ha treballat de manera constant, perquè la dansa tradicional s’acompanyés de la música en directe de la cobla.

Ballarí professional, pianista, compositor i dansaire d’esbart des de la infància, membre de junta de l’Esbart Sabadell Dansaire i director coreogràfic, artístic i musical en diferents etapes, ha creat diversos entremesos i balls que s’han integrat a la cultura popular de Sabadell i de diverses poblacions vallesanes. Ha participat com a mestre i coordinador de sessions pedagògiques i tallers, tant de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires com de l’Obra del Ballet Popular.


Premi a la dedicació

a M. Antònia Fernàndez i López per la seva activitat sardanista com a monitora de l’ACFB, com a dansaire i membre de junta de l’Agrupació Sardanista Roure i també de Colles Sardanistes de Barcelona en què ha fet tasques de delegada dels concursos de la territorial de Barcelona Ciutat. Ha col·laborat en molts dels actes de la Confederació Sardanista de Catalunya i ha introduït durant cinc anys els programes dels concerts, aplecs i ballades a la base de dades del Portal Sardanista


a Montserrat Mauné i Roca, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres. És filla i neta de compositors de sardanes, Florenci i Carles Mauné, de qui ha posat al dia l’arxiu de les seves obres. El 2017 va ser la responsable de tirar endavant els actes del bicentenari de Pep Ventura i la Capital de la Sardana. Ha posat en marxa, la catalogació i digitalització de l'arxiu del Foment de la Sardana. Ha recuperat sardanes i dades d’autors figuerencs i altres empordanesos. Cal destacar que durant la pandèmia va aconseguir un increment del cinquanta per cent del nombre d’associats de l’entitat.



Premi a la continuïtat

a l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits pels seus 75 anys,

a l’Agrupació Sardanista Roure pels seus 75 anys,

al Grup Sardanista Riallera pels seus 75 anys,

al concurs de Terrassa pels 75 anys del de colles i 50 del de revesses,

a l’Agrupació Sardanista Igualada pels seus 50 anys,

al Foment Sardanista Vendrellenc pels seus 50 anys,

al Grup Sardanista Montserrat pels seus 50 anys,

a l’aplec de Flaçà pels seus 50 anys,

a l’aplec de Llançà pels seus 50 anys,

a l’aplec de Peralada pels seus 50 anys,

a l’aplec de Premià de Mar pels seus 50 anys,

a l’aplec de Terrassa pels seus 50 anys i

al concurs d’Òdena pels seus 50 anys.


Premi a la promoció musical

a AIE, pel seu suport a la música de cobla amb beques per a instruments de cobla al Conservatori de Girona i subvencions a l’edició de la Fonoteca de la Ciutat de Girona, a Sabadell Més Música i al cicle de concerts de l’ACFB entre d’altres.


Premi a la promoció i difusió

al Foment de Girona, per incloure l’ensenyament de la sardana en la proposta cultural que ofereixen al Barri Vell de Girona per fomentar la cultura dels Països Catalans.


Premi a iniciatives renovadores

a The Tyets per combinar el reggaeton amb la sardana en seu tema Coti x coti que té un èxit extraordinari dins i fora del sardanisme.

a Jordi Arbiol i Tormo,per la posada en marxa, gestió i desenvolupament del campionat. revesses per internet Sardanigma.


Premi a Mitjans de comunicació

al diari Segre pels vint-i-cinc anys de la publicació de la pàgina setmanal d’informació sardanista “Sardanejant” amb informació del món de la nostra dansa de les comarques lleidatanes però, sense oblidar altres informacions d’àmbit nacional.

Al programa Renaixença de Ràdio Castellar pels 2000 programes,

al programa Tot Sardana de Ràdio Estel pels 1500 programes.


Premi a la recuperació històrica 

a l’ACSTELL pel projecte Sardanistes de Ponent per recuperar i preservar la memòria de sardanistes veterans del món de les colles.



El lliurament d’aquests premis tindrà lloc el dia 16 de desembre al Teatre-Auditori Sant Cugat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.