PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


dissabte, 3 de setembre del 2022

Els llibres de Javier Gironella

Aquest estiu, el dia 12 d'agost de 2022 per ser exactes, va tenir lloc el retrobament amb el meu amic Javier Gironella Falces. Ja son tradicionals aquestes trobades a la seva casa pairal de Cistella, des de fa uns anys. 

En Javier viu a Osca, i té per costum venir uns dies d'estiu a la seva terra. Enguany han estat pocs, però ben profitosos. Ens vam veure el darrer dia, no havíem pogut quedar abans. Vam estar força estona posant al dia les nostres vides; en Javier sempre té històries per explicar-me i les escolto amb molta atenció, sempre aprenc alguna cosa interessant.

Com sempre en Javier ja m'esperava a l'hora convinguda i com cada any, ha volgut fer-me  dipositària d'una part de la seva col·lecció que pertanyia al seu pare Joaquim Gironella Garañana, periodista i escriptor, fundador i primer director del setmanari Ampurdán. 

Aquesta vegada han estat llibres, la majoria bastant antics, algun del segle XIX, amb dedicatòries dels propis autors, alguns amb ex-libris de Josep Puig Pujades, autors figuerencs com Eduard Rodeja, Carles Fages de Climent, Josep Mª Bernils, Emili Casademont o Rafael Torrent, molts llibres de costumaris catalans com Antics costums, tradicions i llegendes de l'Alt Empordà de Joaquim Gironella dedicat als seus germans, programes de Fires i Festes de la Santa Creu de començaments dels anys 50.

Un volum important dels llibres que em va dipositar, son els primers de la col·lecció Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos, des del volum 1, de l'any 1959. Hi ha un parell de llibres d'Annals enquadernats com el que correspon als anys 1964-1969 o el segon d'aquests llibres escrit per Eduard Rodeja amb el títol "Figueras, notas históricas, Prehistoria 1386".

Els Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos és la publicació principal i més emblemàtica de l’IEE. El primer volum es va publicar l’any 1959. Tot i que a l’inici la seva aparició no va ser continuada, a partir de l’any 1976 va esdevenir anual. En aquesta etapa, molt números van ser monogràfics: el volum núm. 2 es va dedicar a les Notícies històriques de Figueres, d’Eduard Rodeja; el volum núm. 3 ho fou dels Jocs Florals; el volum núm. 8 es va dedicar al Port de la Selva; i el volum núm. 10 es va dedicar a la Commemoració dels 100 anys de ciutat.


Moltes gràcies Javier i fins a la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.