PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


dissabte, 20 de novembre del 2021

Ens ha deixat en Toni Gadea

El músic figuerenc Antoni Gadea Reduán mor als 71 anys (13-06-1950 / 15-11-2021)

Instrumentista de bateria i percussionista, va formar part de l'Orquestra Ritmos, el Grup Mauné i els seus Dinàmics, les orquestres Maravella, Caravana - Xavier Cugat, Gerunda, Metropol i Neus Mar.





Toni, avui et recordaré amb vivències que m'han anat passant pel cap aquests dies

Jo era joveneta quan et vaig conèixer, però tampoc ens portàvem tants anys de diferència. Jo en tenia 11 i tu 14, quan el meu pare et va venir a buscar per formar part del conjunt Mauné i els seus Dinàmics. Recordo que a casa va comentar que havien d'anar a veure un noiet que tocava al Casino amb la Ritmos. Van venir ell i en Joli, amb tant mala fortuna que just aquell dia quan la cortina de l'escenari es va alçar, es va endur amunt la teva bateria. Els hi vas agradar molt, tot i que els components del conjunt eren ja professionals i que van posar en dubte agafar un noiet de 14 anys, va ser una gran decisió. En Joli li va dir a en Mauné "On vas amb un nen. Vols dir que irem bé amb un nen?" i en Mauné que era molt tossut, va anar a trobar al teu pare per demanar-li permís.

Quan vas començar a tocar, es a dir quan vàreu debutar amb el conjunt, tu encara no havies fet 15 anys, va ser el març de 1965. Amb la bateria que t'havia comprat el teu pare, una RAF (Rafeques) feta a Barcelona, que ja la tenies amb l'orquestra Ritmos. 

Teníeu el primer bolo a Roses però us en va sortir un a Campdevànol. Em comptes d'escriure Mauné, al cartell van posar Manué i es va omplir el local de lolailos.

Els components del conjunt segons vas dir a en Jaume Nonell, en una entrevista que et va fer.. "em portaven com un nen . El meu pare els hi havia confiat i en Mauné feia  com de pare. Molt bona persona, sempre estava mirant les coses, donant consells, .. Amb en Joli igual, era el més gran també  i amb els altres dos, en Joan Puig i l'Eduard Pomés, una mica més gamberrots però una relació fantàstica amb tots".






Al primer any del conjunt, vàreu tocar a França i et van haver de falsificar el passaport. El meu avi era amic d'un policia i van fer constar que eres més gran.

Recordo com si fos ara quan marxàveu, tots amb la furgoneta, amb una "rubia", vosaltres i els instruments. Abans no es necessitava tant de material.

"Cobrava el mateix que els altres. Es treien despeses (benzina, manteniment de l'equip,... i a repartir. Ho donava tot a casa, .. Jo deia, marxem a tal hora i hem de dinar pel camí.. El pare em donava tant i en Mauné m'ho guardava".

Segons paraules d'en Joli: "En Toni Gadea tocava un número de bateria que pujava de peus al sillín i acabava tocant amb un segell d'or que portava".

I dit per tu, Toni ...."A l'època que tocàvem a l'Albéniz de Girona, havia tingut un petit accident de moto, que la roda del darrera els radis em van tallar la sabata i una mica el taló, i llavors anava amb una espardenya. Feia el solo i em treia l'espardenya. Pujava a sobre la bateria (el bombo) i amb l'altre peu i mans tocava els altres elements de la bateria, .. marxava de lo normal i teníem molt d'èxit, ja que la gent veia coses diferents"

Amb el conjunt, fèieu shows per atreure les mirades i com tu deies, per marxar una mica del que era habitual. En recordo varis, "La leyenda" que en Puig tocava la tenora i el meu pare estirava un fil, fent sortir una serp, "El funeral del labrador" amb un taüt....però un de molt divertit amb tu de protagonista, et posaves una perruca rossa amb dues trenes i interpretàveu Juanita banana, cantada per en Joli.

Un projecte molt important va ser la gravació de 4 discs de 45 rpm. Dos d'ells en castellà i els altres dos en català amb l'acompanyament de la tenora que en Mauné va introduir al conjunt amb els discs Tenora 66.






L'any 2016, vam organitzar un concert a La Cate de Figueres, per commemorar els 50 anys de Mauné i els seus Dinàmics. I tu Toni, em vas ajudar molt, recordo que et vaig trucar quan faltaven uns 15 dies, per problemes que havien sorgit i em vas dir, Montserrat no et preocupis, demà vindré a Figueres i ho resoldrem. I així va ser, juntament amb en Santi Escura i l'Alfons Gumbau, el vam poder petar!! I es va poder fer el concert, que va ser un èxit rotund!! Dels 5 components fundadors del conjunt, vàreu poder compartir escenari 3, interpretant melodies que tocàveu amb els Dinàmics, gràcies a les llibretes que jo encara guardo dels arranjaments del meu pare. Es va afegir a l'escenari en acabar el concert, un altre component, l'Eduard Pomés. Avui i només fa 5 anys del mític concert, ja en falteu tres, en Josep Joli, l'Eduard Pomés i tu Toni. 





D'esquerra a dreta:
Josep Joli, Eduard Pomés, Toni Gadea, Joan Puig,
Santi Escura, Jordi Parrot, Sergi Labarta, Montserrat Mauné


Concert 2016 (cliqueu)




Toni, no t'oblidarem mai!!!

Espero que a on siguis, us retrobeu els 4 Dinàmics i en munteu una de grossa!!!








Fotos: Jaume Nonell - Xavi Toral - Cartells del conjunt