PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


dijous, 2 de desembre del 2021

Donació d'un fons important - Javier Gironella

El dia 18 d'agost de 2021, el Sr. Javier Gironella Falces, a la casa pairal dels Gironella a Cistella, em va fer dipositària d'una part de la seva col·lecció que pertanyia al seu pare Joaquim Gironella Garañana.




El periodista Javier Gironella Falces va iniciar la seva carrera professional al setmanari Ampurdán de Figueres, i després l’ha continuat a Catalunya, Navarra i Aragó, especialitzant-se en el periodisme esportiu.

Amb en Javier fa uns anys que ens coneixem i m’ha volgut fer el tercer lliurament de material que pertanyia al seu pare Joaquim Gironella Garañana, periodista i escriptor, fundador i primer director del setmanari Ampurdán. 




El primer lliurament va ser fa tres o quatre anys, un dia que vam quedar per fer un tallat a la plaça de l'Ajuntament de Figueres. En Javier va arribar carregat de llibres... una joia!!!
Alguns porten el segell del seu pare, Joaquín Gironella Garañana, i altres fins i tot la signatura del seu avi Secundino Gironella Esparraguera. Son llibres de consulta que m'han fet un bon servei darrerament per a les presentacions dels concerts fets al llarg d'aquest any i mig de pandèmia.





L’any passat en Javier em va fer el segon lliurament, una col·lecció de 160 postals de cobles i orquestres que pertanyien al seu avi Secundino Gironella Esparraguera, sabater de Cistella i organitzador de les festes del poble. Una extraordinària col·lecció, que vaig voler donar a conèixer posant-me en contacte amb l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà, que les va penjar a la seva pàgina web.
L'amic Josep Loredo es va oferir per identificar els músics d'aquestes fotografies, incorporant també les que no tenia al seu blog dedicat a la història de les Cobles i Orquestres de Catalunya.


Podeu veure l'enllaç d'ACAE clicant AQUÍ

Aquestes targes-postals servien per publicitat i tramitar els corresponents lloguers als pobles, com es el cas de Cistella.

Podeu veure l'entrada al blog feta el març de 2019 clicant AQUÍ










Curiositats d'aquestes postals: En una, la Cobla-Orquestra Moderna Roviras de Bordils, diuen que no poden anar-hi el 15 i 16 d'agost perquè estan contractats, però si el 1er diumenge de juliol, amb el preu mínim de 175 ptes. Els haurien d'anar a esperar a l'estació de Figueres amb tartana com les altres vegades.


El tercer lliurament ha arribat aquest estiu, el mes d'agost tal com deia, a la casa pairal dels Gironella a Cistella, però no m'havia estat possible fins ara poder catalogar tot aquest interessant i dens material. 

Es una entrega molt especial, ja que a part de temes sardanistes, hi ha molts documents mecanografiats. En mencionaré uns quants:
 - Carpetes amb referències de Costumaris Catalans, Tradicions, Creences, Oficis, Santorals....
- Carpetes amb documents històrics, còpies extretes de llibres religiosos, com el d'un llibre de la parròquia de Cistella de 1762
- Concursos literaris de Jocs Florals, amb molts de treballs amb el seu lema corresponent
- Carpetes amb documents de Pelegrinatge Marià
- Programes de mà que es lliuraven a les sales de cinema per facilitar informació de les pel·lícules
- Recopilatori de les col·laboracions als Diari de Girona, Los Sitios, setmanari Ampurdán-L'Empordà, Vida Parroquial de Figueres (entre els anys1977 i 1990)
- Exemplar del nº 1000 de la Vida Parroquial
- Una carpeta amb poemaris
- Llibrets de Fires de Santa Creu, el més antic de 1929
- Llibres de començament segle XX: Saint Martin du Canigou - Folklore Catalán de Tomás Caballé - Antologia de poesia Catalana de Rafael Tasis - Una biografia de Carles Fages de Climent - 50 años de la Unión Deportiva Figueras de José Mª Bernils - La dansa Popular a les Comarques Gironines - i molts altres més

En quant al contingut sardanista, interessant documentació mecanografiada, com:
- Compositors de la província de Girona
- Músics i compositors de sardanes de Catalunya
- Història de la Cobla i com s'expandeix a Barcelona
- La reforma de la Cobla
- La sardana, els seus orígens
- Retalls de diaris de diferents cobles, Art Gironí - Maravella - La Principal de la Garrotxa - La Principal de Palamós...
- Un treball sobre Pep Ventura amb correccions de Montserrat Vayreda del 1972
- Una partitura coral amb segell La Ampurdanesa orquestra de Palafrugell, amb una dedicatòria: Recort 'ls amichs de Cistella - manuscrita i amb un dibuix a la portada d'un noi amb barretina verda - segell: La Unión Cistellense
- Biografia de Josep Casanovas - Peixero, amb dedicatòria a Gironella
- Un treball amb lema "Contrapunt" sobre Expansió de la Sardana, l'evolució de la cobla i la professió de músic
- Un treball amb lema "Sona la tenora" sobre La Sardana i la Cobla en el segle actual









Agraeixo infinitament a l'amic Javier Gironella que m'hagi volgut fer partícip de tot aquest valuós material i ansiosa de què arribi un quart lliurament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.