PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


dissabte, 4 de març del 2017

Emili Juanals i Roqué


EMILI JUANALS I ROQUÉ (Palafrugell, 9/12/1928 -18/08/2016) fou un trompetista i compositor de sardanes.

Va fer els primers estudis amb el seu pare Lliberat Juanals, instrumentista de fiscorn i trombó (La Principal de Palafrugell, La Arbucienca, La Principal de La Bisbal, Fatxendes i Costa Brava).

Va tocar a l'Emporitana de Verges, Girona, Maravella (fundador), Tropicana (fundador) i Costa Brava (fundador * ).

* El 1956 fou membre fundador junt amb el meu pare Florenci Mauné, de la Cobla-Orquestra Costa Brava de Palafrugell. Va compondre més d'un centenar de sardanes.


 
 
 EMPORITANA (1945)
A la Festa del Remei (Verges), el 13 d'Octubre de 1945.
Darrere: Desconegut, Eusebi Saló, Emili Juanals, Genís Canet, Martí Bofill de la Iglesia, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Manel Amer Pujol
Davant: Josep Morell, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Lluís Felip, Josep Ferrer i Teixidor i Josep ("Pitu") Faixedas.
 
 GIRONA(1949)
Cartell oficial de la temporada 1949-1950, disseny de Lluís Cairó i Soms.
Començant pel vèrtex superior, i continuant en sentit horari:
Josep ("Pitu") Comalada, Joan Saliné, Emili Juanals, Lluci Badosa, Josep Colomer, Josep Mª Boix, Joan Bosch, Josep Genís, Martí Font Triadú, Antoni Vilà ("Pirro"), Pere Serra i Josep ("Pitu") Faixedas.
 
MARAVELLA (1951)
En aquest primer cartell amb fotos de Barber, en el disseny del qual hi ha ressonàncies dalinianes, els components fundacionals són, començant per dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar cap a la dreta:
Joaquim Costa i Horts, Miquel Tudela, Josep ("Pitu") Faixedas, Felicià Juanola, Narcís Vendrell i Ferrer, Emili Juanals, Joaquim Ribas i Plaja ("Quim de Serra"), Joaquim Coma, Josep Ferrer, Pere Magret i Alsina, Lluís Ferrer, Lluís Brugada i Miquel Felip i Carreras.
Foto: Fons Emili Juanals. Museu de la Mediterrània.

TROPICANA (1955)
Durant l'any 1954 s'estava gestant la creació de la Cobla-orquestra Costa Brava. Tot i que es portava força en secret, alguns dels músics que s'hi havien compromès van ser apartats de les seves formacions al "descobrir-se el pastís" ... i a més córrer es va formar aquesta Orquestra de Palafrugell, per esperar el debut de la Costa Brava, que encara trigaria un temps; van tenir un èxit tan esclatant, donada la qualitat dels seus membres, que fins i tot es van plantejar de seguir amb aquesta i abandonar la idea de la nova Orquestra. No obstant no va ser així, i la Costa Brava va debutar el mes de Febrer de 1956.
Els components de la Tropicana eren doncs, d'esquerra a dreta: Narcís Paré i Ros [representant, procedent de la Cobla-orquestra Selvatana], Lluís Palet i Pou [procedent de la Cobla-orquestra Maravella], Emili Juanals [procedent de la Cobla-orquestra Maravella], Joan Pujol i Amat [procedent de l'Orquestra Los Camagüey's; no va ser fundador de la Costa Brava], Josep Mª Bofill i Casas [procedent de la Cobla-orquestra Maravella], Jaume Esteve i Homs ("Met refilaire") [procedent de la Cobla-orquestra Maravella] i Josep Bastons i Fàbrega [procedent de la Cobla-orquestra Maravella].
Van cedir el nom als que en poc temps serien una nova formació gironina, el Conjunt Setson.
 
 COSTA BRAVA (1956)
El 29 d'Abril de 1956, a punt de començar una sardana, a Tortellà.
Darrere: Emili Juanals, Joan Bofill ("Nano"), Joaquim Coma, Florenci Mauné, Santiago Bañeras, Lliberat Juanals i Lluís Palet
Davant: Josep Morell, Narcís Paré, Jaume Esteve ("Met refilaire")Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill i Josep Joli.
  
COSTA BRAVA (1958)
Sala Edison - A dalt de tot: Josep Bastons (bateria i cantant)
Trompetes: Emili Juanals, Lluís Carreras i Sebastià Carreras
Contrabaix: Josep Joli
Trombons: Santiago Bañeras, Lluís Palet i Lliberat Juanals
Piano i direcció: Florenci Mauné
Saxos: Jaume Esteve ("Met refilaire"), Narcís Paré, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill i Josep Morell.
 
COSTA BRAVA (1992)
Palafrugell, 23 d'Abril de 1992.
Darrere: Alfons Miàs, Lluís Plaja, Emili Juanals, Joan Vilanova (4 trompetes!)*, Miquel Balliu, Eduard Figaró i Joan Moré
Davant: Francesc Ollé, Jesús Tarrida, Tomàs Bahí, Jaume Font, Jordi Alsina i Lluís Subiranas ("Subi").
Emili Juanals es jubilava la propera temporada, en que seria suibstituït per Joan Vilanova, que també faria la tasca de representant.
Foto: Arxiu Jaume Font.

 

M'ha ajudat amb alguna d'aquestes dades en Josep Loredo Moner
http://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com.es/
 
 

Emili Juanals
Fotografia feta per Jaume Nonell el 25-02-2014
 
 
A finals del mes de setembre de l'any passat, la vídua de l'Emili, Sra. Mª Rosa Iglesias Oliu, juntament amb el seu fill Xavier Juanals, em van fer donació d'algunes de les obres de concert que l'Emili Juanals tenia en el seu arxiu. Aquestes obres eren arranjaments fets pel meu pare Florenci Mauné, en les temporades de 1956-1964 on van coincidir tots dos a la Cobla-Orquestra Costa Brava.
 
 
 
 
Una vegada més, vull fer arribar el meu agraïment a la família Juanals, per aquesta mostra desinteressada que varen tenir al oferir-me aquestes valuoses partitures, que aniran a formar part de l'arxiu particular de Carles i Florenci Mauné.
 

 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.