PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


dijous, 17 de juliol del 2025

Centenari del naixement de Florenci Mauné i Marimont 1925-2025

Florenci Mauné neix a Figueres el 18 de juliol de 1925 i mort també a Figueres el 13 de juliol de 1995. Per tant enguany commemorem el centenari del naixement i els trenta anys de la defunció.

He buscat quines fotografies més rellevants trobava i m'ha costat perquè va tenir una vida curta, però intensa. Amb les més estimades he fet un collage.



1925 - Any naixement
1927 i 1932 - Florenci amb 2 i 7 anys
1948 - Retrat que va regalar a la seva promesa Isabel
1955 - Florenci amb la seva filla Montserrat de 2 anys
1957 - Florenci amb la seva esposa Isabel Roca - Carles Mauné i Teresa Marimont, pares de Florenci i Montserrat Mauné amb 4 anys
1976 - Noces de plata de Florenci i Isabel
1983 - Florenci amb el seu pare Carles Mauné. Foto de Jaume Nonell per a una entrevista
1994 - Florenci, mesos abans de morir

Homenatge que li va retre el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres 
el 1974, juntament al seu pare també compositor, Carles Mauné





Quan vaig pensar crear aquesta entrada al blog, volia fer un escrit per aquesta commemoració, però la seva biografía ja està molt escrita, per tant vaig demanar a l'amic i gran escriptor JOSEP VALLS GRAU, si li venia de gust fer-ho ell, el coneixia bé. I em va respondre....amb molt de gust i goig faré un escrit sobre el teu pare, i si no va bé el guardes com a prova de l'admiració i estimació meves envers en Florenci Mauné.

A qui no li agraden els escrits d'en Josep Valls? Em va fer molta il·lusió que s'hi volgués posar i una immensa emoció quan el vaig llegir.

Gràcies Josep!

Vosaltres mateixos ho podeu comprovar:


Record emotiu de Florenci Mauné

Al cementiri protestant de Capri hi ha una sepultura amb aquesta cita de Giuseppe Mazzini: There is no death in this world, only forgetfullnes. No existeix la mort en aquest món, sinó només l'oblit. I doncs el record manté viu el nostre Florenci Mauné especialment subratllat en aquests aniversaris, trenta anys després de la seva mort física (13 de juliol 1995), i alhora commemoració dels cent anys del seu naixement (18 de juliol 1925).

Florenci Mauné va ser, tota la vida, un treballador sense treva i d’escarràs convençut.  Ho demostrà en les diverses formacions que va fundar i dirigir, fins que el sobrepuig d’activitat li provocà (per això que avui dia en diem estrès), una embòlia que sofrí l’agost de 1970, en plena actuació a Roses, dalt de l’escenari. 

Els estudis musicals, propiciats des de la infantesa pel seu pare, els inicià a Castelló d’Empúries i a l’escola del Casino Menestral. Qui li havia de dir, aleshores, que arribaria tan enllà: des de fundar l’orquestra Moyambos el 1941, passant per ser membre de la cobla Antiga Pep, més tard director de l’Agrupació Dramàtica Talia, dirigir l’orquestra Caravana el 1952, el 1956  fundar a Palafrugell  la Costa Brava i crear, el 1965 el conjunt musical que li permeté estar prop de casa: Mauné i els seus Dinàmics. 

Amb aquest seu grup oferien al públic les cançons de més actualitat.  Amic com era d’Albert Tomàs, que aleshores tenia la botiga de discos més important de l’Empordà, Mauné li demanava deixar-li escoltar el darrer èxit arribat. En un o dos dies en feia els arranjaments, ho assajaven una tarda, i al vespre ja hi feien ballar la gent. Mauné i els seus Dinàmics arribaren a ser un dels grups amb més solera de les comarques de Girona, actuant en sales de ball, discoteques i locals de tota la costa Brava en ple boom turístic.

D’aquesta època, recordo com si fos ara la primera vegada que vaig sentir la cançó Xipna agapi mou de la gran Nana Moskouri,.. amb un solo de tenora de so gràvid, solemne, pletòric, sumptuós.  Gran sorpresa, immensa novetat,  gosadia musical que només es podia permetre el mestre Florenci Mauné. Era el 1960, i la cançó grega havia guanyat el Segon Festival de la Cançó Mediterrània. Més tard van enregistrar dos discos que van anomenar, precisament, Tenora 66, amb temes tant populars com Per tu ploro, L’Emigrant, La Santa Espina, Rosó, Muntanyes del Canigó, Evocació al Pirineu, Cançó de Traginers i un tema del propi Mauné: Som Catalans. Ell va ser també el primer en usar dos teclats: el piano elèctric i el clavioline,  instrument musical electrònic portàtil dissenyat per  Constant Martin a Versalles.

En el pregó de Fires de la Santa Creu del 2015, la seva filla Montserrat dedicava un cant entusiasta i reivindicatiu a la nostra dansa nacional, amb intenses i convençudes paraules: "La sardana la volem present en la vida figuerenca, la volem com avui a la Festa Major i en plafons a les entrades de la vila. La volem els divendres d'estiu i els diumenges d'hivern; el dia de l'aplec i a les Diades, la volem present a les escoles i als instituts…". Ella i tota la nissaga dels Mauné han estat bojament enamorats de la sardana, i el seu pare Florenci ho estava des de la discreció (vet ací una altra gran virtut de l’enyorat músic), des del que en podríem dir un silenci efectiu i prolífic. 

Silenci efectiu, prolífic i productiu, perquè va ser un gran compositor de sardanes, faceta que no abandonà al llarg de la seva vida. Potser les més conegudes són: Isabel, Com tu la volies, El bullici de Santa Creu (la trobo genial), Nostra dansa, L'aplec de Figueres, El salt de la reina, El meu espill, El joguet dels avis, etc.  

Les primeres obres son de l’any 1944. A primer cop d’ull n’hi he arribat a comptar més de trenta, i algun títol m’ha cridat l’atenció. Per exemple la sardana Com tu la volies (1957) dedicada a la seva esposa que esperava una nena amb ulls blaus i cabell negre, i així va ser en el naixement de la seva filla Montserrat.  Curiosa també, i avui inexplicable, la prohibició (1947) de la sardana El 10 de gener,  perquè la censura franquista sospità o va creure que es tractava d'una data relativa a algun esdeveniment polític i en realitat era la data del prometatge amb la que seria la seva esposa Isabel.

Qui no el coneixia no podia ni imaginar que sota aquell aspecte tan normal, llis i senzill s’hi amagava un geni. Un geni que també feia arranjaments musicals increïbles, com El carnaval dels Animals, la Suite del Trencanous de Txaikovsky, Fedora, Sanson i Dalila de Saint-Saëns, obres de Verdi, el Carnaval de Venècia, les Danses Fantàstiques de Turina, etc. 

La sensatesa, la prudència, el tacte i la moderació de Florenci Mauné formaven com una pantalla blanca sobre la qual s’hi podia projectar la pel·lícula de la seva prolífica vida per veure-la amb tota la nitidesa possible. L’enyorem molt, i aquesta és una recança que durarà per sempre. Una recança subratllada en aquesta doble commemoració de cent anys i trenta anys del naixement i el decés, memòria que es produeix en l’interval de cinc dies, com hem assenyalat al principi.

 Josep VALLS



diumenge, 6 d’abril del 2025

El mercat dels tortells - Bàscara 6 d'abril de 2025

L'any 1951, en Florenci Mauné i Marimont va escriure la sardana El mercat dels tortells tal com diu a la coberta de les particel·les manuscrites: Dedicada a la festa del mateix nom que se celebra a la vila de Bàscara


Exactament la va acabar d'escriure el 23 de febrer de 1951, com diu a l'acabament de la partitura d'instrumentació



El mercat dels tortells segon Albert Riera i Pairó, historiador, es una fira que se celebra a Bàscara cada cinquè diumenge de Quaresma. Però es desconeix quan va néixer aquesta fira. Es pensa que podria ser en els segles XIII i XIV.

Segons Albert Riera el poble en va gaudir fins a l'esclat de la guerra civil i es va tornar a impulsar el febrer de 1985.



Jo diria que abans de 1985, ja que el meu pare, Florenci Mauné no tenia cap relació amb el poble, que l'impulsés a escriure-la.

La va compondre sent el director de la cobla Antiga Pep de Figueres (1943-1956). Per tant, suposo que aquesta cobla devia tocar a Bàscara algún any per la Fira i va escriure aquesta sardana "El mercat dels tortells" i la va dedicar com diu a la coberta, a la vila de Bàscara. Podria ser que es toqués el mateix 1951, ja que la va acabar el mes abans de Setmana Santa.

Després de molts anys, el 13 de març de 2005 la cobla Selvamar la va tornar a interpretar en aquesta fira, ja que em vaig posar en contacte amb l'ajuntament per a fer-los coneixedors d'aquesta sardana. 

Segons el setmanari Hora Nova del 15 de març de 2005:

El passat diumenge Bàscara va celebrar el Mercat dels Tortells, una jornada que es va aprofitar també per retre un homenatge al compositor figuerenc Florenci Mauné (1925-1995).

Enmig dels actes festius es va fer entrega d'una placa commemorativa a la seva vídua i a la seva filla, i, durant l'audició de sardanes, que la cobla Selvamar va portar a terme a les cinc de la tarda a la plaça Major, es van interpretar les peces "Isabel" i "Mercat dels tortells", obres del mateix Mauné.

Es va interpretar un parell d'anys més.


Avui, 6 d'abril de 2025, en el centenari del naixement de Florenci Mauné i Marimont (1925-2025) s'ha pogut tornar a ballar a la plaça de Bàscara amb la cobla La Principal de Banyoles, gràcies a Àngels Teixidor, 1a tinent d'alcalde, regidora de Salut, Afers Socials i Gent Gran.






De dreta a esquerra Montserrat Mauné (filla) Joan Prats (gendre) Estela Lluch (besneta) amb Martí Augé i Angelina Monerris


Una vegada més, vull agrair a l'ajuntament de Bàscara, especialment a la 1a Tinent d'alcalde, Sra Àngels Teixidor que s'hagi pogut interpretar la sardana El mercat dels tortells a la plaça de Bàscara en la fira del Mercat dels tortells de 2025.



Fotos: Martí Augé - Joan Prats - Mont Prats - Montserrat Mauné - Ajuntament de Bàscara












diumenge, 17 de novembre del 2024

La Principal de Girona FM

El diumenge 10 de novembre de 2024, vaig ser convidada a l'emissora GIRONA FM, al programa LA PRINCIPAL DE GIRONA FM, presentat per Montserrat Juvanteny.




Amb motiu del 125è aniversari del naixement de Carles Mauné Alay, parlem amb Montserrat Mauné, neta del compositor i filla de Florenci Mauné, també músic i compositor i escoltem les seves sardanes.


Per escoltar el programa, cliqueu


Es tota una experiència poder compartir amb els oients, una hora de programa, explicant les vivències de l'avi i del pare.

Moltes gràcies!



diumenge, 3 de novembre del 2024

Sardanes de CARLES MAUNÉ i ALAY - Cobla Mediterrània

125è aniversari del naixement de Carles Mauné i Alay




L’u de maig de 2024 vam commemorar el 125è aniversari del naixement de Carles Mauné i Alay. Per commemorar-ho, la cobla Mediterrània ha enregistrat un CD amb les 19 sardanes que Mauné va composar. Moltes d'elles no s'havien escoltat mai, d’altres les va escriure i interpretar segurament amb alguna de les cobles a on va ser instrumentista.

Aquest és un CD de testimoniatge, però no està a la venda. Inicialment la gravació es va fer per a la família. Però us volem fer partícips d'aquest record.

Són sardanes composades entre el 1918 i el 1985, mesos abans de la seva mort.

A continuació, els títols amb els anys en què van ser composades.


Per escoltar les 19 sardanes, cliqueu aquí



Biografia de Carles Mauné i Alay


Carles Mauné i Alay (Vilamacolum, 1 de maig de 1899 - Figueres, 3 de setembre de 1985) fou un compositor de sardanes català i músic instrumentista de tible, tenora i clarinet.


Va estudiar solfeig i clarinet amb Josep Riera i Bolasell, tenora amb Fèlix Sans i Camps i piano amb Josep Passolas i Coderch. Més endavant completaria els seus estudis de tenora amb el mestre Josep Baró i Güell, que al mateix temps l'ensinistrà en les disciplines de composició, harmonia i instrumentació. 

Va actuar a les següents cobles-orquestra: Roviras (Bordils, 1917), Els Gironins (Girona, 1918), Figueras (Girona, 1919), La Principal de l'Escala (1920) i Antiga Pep (Figueres, 1921); en aquesta darrera hi va restar fins a la dissolució l'any 1952, amb el parèntesi de la seva estada a l'Àfrica en compliment dels deures militars. L'any 1952 va fundar a Portbou l'Orquestrina Melòdic, i l'any 1953, va fundar a Figueres la Cobla-orquestrina Panamà, on tocava el clarinet, el saxo i a les sardanes el tible o la tenora, segons convingués, tenint d'acompanyant a Eusebi Saló. Aquesta formació fou titular de la Societat Coral Erato de Figueres fins a l'any 1965, quan Carles Mauné es va jubilar.

De manera anecdòtica cal dir que firmava les seves sardanes amb el segon cognom: Alay. La nissaga de músics sardanistes no es va aturar i en Carles Mauné i Alay deixa la batuta en mans del seu fill Florenci Mauné i Marimont.

diumenge, 18 d’agost del 2024

1949 - Cobla-orquestra Antiga Pep

El dia 15 d'agost vaig rebre un mail de l'amic Josep Loredo que em deia.....Un cartell que segurament et sorprendrà !

I tant que em va sorprendre perquè era la primera vegada que el veia.

Amb en Josep hi ha molta amistat i va ser qui em va guiar fa molts anys per començar aquest blog, va ser al 2013, dedicat al meu pare i al meu avi a fi de poder tenir tot el seu arxiu, a part de físicament com he aconseguit tenir, també virtualment i així poder-lo consultar.

Amb en Loredo, que per cert qui no conegui el seu web, s'està perdent una bona oportunitat, hem intercanviat moltes fotos que jo tenia i també ell me n'ha enviat per poder anar completant el meu arxiu. El blog es aquest, cliqueu

Aquí teniu el cartell que em va enviar i em va fer tant feliç!! Per cert, amb 3 Mauné's


Arxiu Muncipal de Castelló d'Empúries. Fons Família Morales Calvet.
Blog d'en Josep Loredo.


A dalt: Gil Lloveras, Jaume Túrias, Carles Mauné i Mauné, Josep Joli i Llorenç Blanch.
A la dreta, sol: Florenci Mauné i Marimont, director.
A baix: Josep Pallisera, Joan Solà, Sebastià Carreras, Carles Mauné i Alay i Josep ("Pitu") Túrias.



divendres, 26 d’abril del 2024

Carles Mauné Alay, músic, compositor, espardenyer i avi - 125è aniversari del seu naixement

Carles Mauné Alay, músic, compositor, espardenyer i avi





Carles Mauné i Alay va néixer a Vilamacolum l’1 de maig de 1899 (enguany es commemoren els 125 anys del seu naixement) i va morir a Figueres el 3 de setembre de 1985. Va ser un compositor de sardanes i músic instrumentista de tible, tenora i clarinet.

Era el petit de nou germans, tots nascuts al mateix poble i l’únic músic de la família. En aquells temps, molt sovint si es donava aquesta circumstància, era perquè el mestre o el capellà del poble els animaven a estudiar música si hi veien una mica de possibilitat de reexir. És el que sempre he pensat que va passar amb el meu “avi Carlus” com sempre l’havia anomenat.


En Carles Mauné, músic i compositor

L’avi anava amb bicicleta a Castelló d’Empúries a rebre les primeres lliçons de solfeig i clarinet amb el músic i compositor Josep Riera i Bolassell, instrumentista de violí, clarinet i tenora i sabater com a segon ofici, fet usual en aquella època en que molts músics complementaven la feina amb l’ofici de sabater o espardenyer com va ser en el cas de Carles Mauné.

Els estudis de tenora els va fer a Figueres amb el mestre Fèlix Sans i Camps, pare del compositor Enric Sans i Salellas. Més endavant, els va complementar amb el mestre Josep Baró i Güell que, al mateix temps, l’ensinistrà en les disciplines de composició, harmonia i instrumentació.

L’any 1917, Carles Mauné va ingressar a la cobla “Roviras”, com anomenaven LA PRINCIPAL DE BORDILS, que es va fundar l’any 1916. A la fotografia el veiem com a instrumentista de primera tenora. L’any 1918 , tocà a la cobla-orquestra ELS GIRONINS, de Girona com a intèrpret de clarinet i representant. Es una mica significatiu que en Mauné, amb només 18 anys, ja en fos el representant. L’any 1919 tocà amb la FIGUERAS de Girona, que portava el nom del seu fundador, Rafel Figueras i Gelada. L’any 1920 el trobem amb LA PRINCIPAL DE L’ESCALA, interpretant la tenora.


Cobla La Principal de Bordils - Carles Mauné 1r tenor

Cobla La Principal de l'Escala
Carles Mauné a baix a la dreta


L’any 1921, va entrar a formar part de la cobla-orquestra ANTIGA PEP, fundada a finals de segle XIX a Figueres com a continuació de la cobla que havia creat Benet Ventura i Llandrich seguint les petjades del seu pare Josep M. Ventura i Casas conegut per Pep Ventura. En aquesta cobla hi va romandre fins l’any 1952 en què el director, el seu fill Florenci Mauné i Marimont, va ser cridat per a dirigir la cobla-orquestra Caravana i l’Antiga Pep es va dissoldre.

Cobla Antiga Pep 1923
Carles Mauné 2n davant a la dreta

Cobla Antiga Pep 1923
Carles Mauné 3r per l'esquerra


Cobla Antiga Pep 1927
Carles Mauné davant a l'esquerra


Cobla Antiga Pep 1940
Carles Mauné Alay davant a l'esquerra 
Florenci Mauné Marimont amb l'acordió
Carles Mauné  Mauné, un nebot tercer per la dreta a darrera



Aquell mateix any, 1952, va formar la Orquestra-Jazz MELÒDIC a Portbou juntament amb sis músics més, entre ells, en Josep Joli i Blanch i el seu nebot Carles Mauné i Mauné, de Vilamacolum. Aquest conjunt jo l’ignorava completament, va ser en Josep Joli qui m’ho va explicar i em va regalar un cançoner amb la fotografia dels integrants i amb una especificació: «cantor, José Joli». Ell mateix em va explicar que anaven a Portbou a tocar en tren i havien d’esperar a l’estació fins a les 6 del matí per agafar el de tornada cap a Figueres.

Orquestra Jazz Melòdic


L’any 1953, va fundar l’orquestra PANAMÁ, fins que el 1965 es va jubilar. Entre els seus integrants hi havia quatre músics de la dissolta Antiga Pep. Cal destacar també la pianista Camil·la Lloret, una dona important en la història de la música de Figueres. Aquesta orquestra també feia la funció de cobla quan era necessari, incorporant algun músic més, com l’Eusebi Saló, contrabaix, pare de l’Emili Saló que ja tocava a l’orquestra. La Panamà era filial de la Societat Coral Erato i tocava quasi cada diumenge en els seu local. A l’hivern ho feia al carrer Pep Ventura i a l’estiu a la plaça triangular, en el “solar” com s’anomenava, ja que era un espai descobert. Més tard es va cobrir, passant a ser la sala de ball Don Quijote.

Orquestra Panamà 1954


Orquestra Panamà 1958


Orquestra Panamà 1959


En Carles Mauné va ser compositor de vàries sardanes. La primera d’elles, La pageseta escrita al 1918 amb 18 anys. I la última escrita als 85 anys, La meva costella que no va poder escoltar ja que, el dia que l’havien d’estrenar a Figueres, un dels músics, no diré qui, no la va voler tocar i al cap de poc l’avi es va morir.

Altres títols:

LA PAGESETA – RITETA – TRESONA – L’HEREUET – FIGUERENCA AIMADA – COR ALEGRE – FLOR D’AMETLLER – POMA CARMUSINA – REBROLLS DE FIGUERES – COLLA RENAIXEMENT – LES NOCES D’OR – LA NOSTRA PUBILLA – SARDANES A FIGUERES – JA T’HO DIRÉ – VILAMACOLUM – ÉS UNA JOIA – TERESA – LA CASA PAIRAL –

De manera anecdòtica cal dir que firmava les seves sardanes amb el segon cognom: Alay. A l’aplec de Figueres de 1974, el Foment de la Sardana Pep Ventura, va retre un homenatge a Carles Mauné i Alay i al seu fill Florenci Mauné i Marimont.



En Carles Mauné espardenyer

En Carles Mauné es va casar amb Teresa Marimont i Cruset el 20 de febrer de 1924. La Teresa, la meva àvia, era filla de l’espardenyer Florenci Marimont i Casadevall de la nissaga d’espardenyers Marimont.

Casament de Carles Mauné i Teresa Marimont - 1924


La primera ressenya que s’ha pogut trobar data del 13 d’octubre de 1859 quan Pau Marimont Colomer (nat a l’any 1820) va donar-se d’alta com a «soguero», —encara no existia la llicència d’espardenyer— al carrer Avinyonet nº 23 (avui carrer Pep Ventura), de Figueres. En Pau Marimont, era l’avi del meu besavi Florenci Marimont i Casadevall. A l’any 2020, quan vam tancar el negoci per jubilació, s’havien complert 156 anys d’una mateixa nissaga d’espardenyers, sis generacions!

Els meus avis, quan es van casar, vivien amb els pares de la meva àvia, es a dir, amb l’espardenyer Florenci Marimont, qui va ensenyar l’ofici a Carles Mauné. Aquest va continuar fent de músic però a l’any 1939, recent acabada la guerra civil, van decidir obrir una botiga al carrer Lasauca, 18 fent servir com a taulell, dues botes grans i una porta. Durant la guerra, els avis recorrien els pobles de la comarca amb una bicicleta, intercanviant espardenyes per farina i tot allò que els hi podien oferir els pagesos.


El meu pare Florenci Mauné el nen petit de la dreta davant l'espardenyeria del meu besavi Florenci Marimont


Amb els anys, la botiga es va anar remodelant i quan el meu pare Florenci Mauné es va casar al 1951, la meva mare, Isabel Roca, va agafar les regnes del negoci i el va ampliar, dedicant-se també a la venda de sabates, sense deixar els orígens d’espardenyers.

Encara em sembla veure el meu avi “Carlus” a l’altell de la botiga, amb el seu banc d’espardenyer, confeccionant les soles, donant-los la forma, travessant-les amb unes agulles molt llargues, cosint la roba a la sola i acabant envetant-les amb vetes de colors. Quin greu em sap no tenir cap fotografia treballant l’avi en l’ofici d’espardenyer!!

Amb el temps, es va canviar el nom d’espardenyeria Marimont, per calçats Mauné. L’any 1984 vam obrir una altre botiga dedicada a la venda de calçat infantil amb el nom de Cent Peus. La portàvem el meu marit Joan Prats i jo. L’any 2000, es va fer un canvi de gestió, canviant el nom dels dos establiments, anomenant-se Mauné sabaters.


En Carles Mauné, l’avi

En Carles Mauné, l’avi, era una persona molt treballadora, complidora, tenaç. Una persona que no es ficava mai amb ningú ni el vaig sentir criticar ni renegar. Vivíem junts els meus avis, els meus pares i jo. Ell era qui m’ajudava a fer els deures però mai va mostrar mostres d’afecte, abraçades o petons. Quan era petita, recordo que l’avi un dia de Reis que havia anat a tocar a Portbou, em va comprar un nino amb la seva cabassa; tant els meus pares com l’àvia no se’n sabien avenir perquè mai m’havia comprat cap joguina. L’avi era així, no exterioritzava els seus sentiments. A més de fer de músic, estar a la botiga i fer d’espardenyer, menava un hort que era com un jardí del ben cuidat que el tenia. Recordo sempre que de bon matí agafava un plat amb un tall de pa i torró, en menjava per esmorzar durant tot l’any, i sortia a l’hort, menjant mentre regava. També recordo que sempre portava a la butxaca un cartonet i un llapis petit, per anotar qualsevol melodia que li vingués al cap per transformar-la en sardana. L’avi era així, senzill, callat, però amb un gran cor.


Montserrat Mauné amb l'avi Carles Mauné - 1957
Darrera els meus pares Florenci i Isabel
Davant a l'esquerra la meva àvia Teresita


Montserrat Mauné i Roca

Figueres, 2024

dilluns, 25 de setembre del 2023

Sardana NOSTRA DANSA - Cantada

Sardana NOSTRA DANSA


Figueres. Diumenge 17 de setembre de 2023

Sardana NOSTRA DANSA de Florenci Mauné Marimont (1925-1995) 

Orquestra de Cambra Ciutat de Figueres, dirigida per Carles Coll. 

Estrena per la Coral Estem d'Acords.  Dirigida per Pere Puig i Flor Miscopein

Rapsoda Mª Rosa Oliveras. 

Presenta Montserrat Mauné. 

Gravació Carles Pujol


El dia 17 de setembre de 2023, es va estrenar a Figueres la sardana NOSTRA DANSA, cantada.  

Per a mi particularment fou molt especial. Es la primera sardana que va escriure el meu pare Florenci Mauné Marimont, quan tenia tan sols 18 anys. Any 1943.

En Mauné la va voler dedicar a la colla sardanista de la qual en formava part, la colla Nostra Dansa. És la seva única sardana amb lletra, escrita per un seu company de colla, en Joaquim Prat. I es va convertir en l’himne de la colla que la cantaven quan anaven a concursos sardanistes.

Una anècdota personal: Una antiga component de la colla Nostra Dansa, encara no fa massa, podia recordar aquesta melodia i jo la vaig poder, emocionada, escoltar.

He dit que per a mi era molt especial, ja que desconec que s’hagi estrenat mai cantada en públic i avui en tindrem el goig, després de quasi 80 anys d’haver-la escrit, amb les veus del Cor Estem d’acords i l’orquestra de cambra Ciutat de Figueres, amb el seu director Carles Coll

Aquesta estrena ha estat possible gràcies al treball conjunt d’en Pere Puig i la Flor Miscopein.

Primer, la rapsoda Mª Rosa Oliveras, ens va llegir la lletra de Nostra Dansa de Joaquim Prat.






Figueres 1943


Figueres 1943 - 1r premi de Lluïment

Tarragona 1943